Även om det går bra för många svensktalande migranter så är sanningen att det inte gäller alla. Många hamnar i missbruk, kriminalitet och vissa väljer att avsluta sina liv pågrund av stressen som livet på flykt innebär.
***
I Frankrike har det visat sig lättare att få uppehållstillstånd än i Sverige. Därför väljer många att söka sig vidare till Paris istället för att leva som papperslös i Sverige. Alternativet är att deporteras till Afghanistan, men sedan talibanerna tog över makten sommaren 2021 har Sverige inte kunnat genomföra några utvisningar dit. Istället hamnar de som fått avslag i en omöjlig limbo där man varken kan få uppehållstillstånd eller utvisas. De tvingas leva som papperslösa, utan möjlighet att lagligt försörja sig själva genom arbete eller studera.
Varför de har större chanser att få uppehållstillstånd i Frankrike än i Sverige beror på att franska myndigheter har en annan syn på så kallad internflykt. Sverige menade, innan talibanernas maktövertagande, att det fanns säkra områden i Afghanistan, bland annat huvudstaden Kabul. Kan du då söka skydd inom ditt land så ska du göra det i första hand, menade Migrationsverket. Frankrike har gjort en annan bedömning, att Afghanistan inte är ett säkert land som helhet. I december 2022 beslutade svenska Migrationsverket att kvinnor från Afghanistan har rätt till flyktingstatus och ska få tre års uppehållstillstånd i Sverige. Men det gäller ännu inte för männen.
Sverige har idag inga förbindelser med talibanregimen och tusentals människor kan därför inte utvisas dit utan tvingas leva som papperslösa i Sverige. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard fick i en intervju med Aftonbladet den 27 april 2022 frågan om Sverige ska förhandla med talibanerna för att ta tillbaka sina medborgare. Maria Malmer Stenergard svarade att, det gör vi inte. Dödläge alltså.
På forum och grupper på sociala medier har jag nästan dagligen kunnat läsa inlägg där unga män som fått avslag i Sverige frågar om hur de ska ta sig till Frankrike utan att riskera att gripas på vägen. En vanlig rutt är att åka med färjan från Trelleborg till Travemünde i Tyskland, sedan tåget till Köln, en svarttaxi över gränsen till Frankrike och vidare till Paris.
Omid flyttade in hos Lars-Åke, Åsa och yngsta sonen. Han fick ett eget rum och följde med på familjens semestrar och utflykter.
Vi är ju mamma och pappa för honom, han kallar oss det. Och vi känner ju så också. Vi ville ju inte skilja på honom och våra andra barn, han var med och vandrade med oss runt Jämtlandstriangeln och han var med oss till sommarstugan i Värmland, ja han hängde med på allt helt enkelt.
När andra avslaget kom så var han mitt i gymnasieutbildningen, då ville han dra till Paris redan då. Men då lyckades vi övertala honom att göra en överklagan till och kämpa sig igenom gymnasiet. Och han klarade det och gick ut gymnasiet.
Vid det tredje avslaget hösten 2022 så bestämde sig Omid att det inte längre fanns några alternativ, han var tvungen att resa till Frankrike.
Vi var ju jätteledsna, det var mycket tårar och sorg men samtidigt så kände vi att vi inte hade så många argument för att övertyga honom att stanna. Han såg ju det som att hans liv rann genom fingrarna och att han behövde komma vidare. Kvällen innan han skulle åka så hade vi en middag för honom hela familjen med barn och barnbarn. Min mellanson, som är en ganska cool kille egentligen, brast ut i fullkomlig hejdlös gråt. Det var tufft faktiskt att se hur de reagerade, det var en brorsa som var tvungen att slitas ifrån dem.
Omid begav sig mot Frankrike men fastnade hos tyska polisen i Travemünde och fick tillbringa natten i en cell. När polisen släppte honom på morgonen så blev han tillsagd att resa tillbaka till Sverige. Omid valde att fortsätta sin resa till Köln där han tog en svarttaxi till Paris.
Han hade fått med sig tillräckligt med pengar från Sverige från familjen för att kunna bo på hotel och vandrarhem den första tiden så att han slapp bo på gatan. Efter någon vecka fick Omid höra talas om att polisen gjorde en razzia i La Chapelle området, alla som bodde där på gatan skulle föras till ett härbärge för flyktingar. Omid såg sin chans till ett långsiktigt boende så han packade ihop sina tillhörigheter och sprang ned till de hemlösa migranterna under broarna där polisen tog med honom till härbärget. Han bor kvar där fortfarande och väntar på svar kring sitt uppehållstillstånd.
Sen 2015 så har vi ju bytt från "öppna era hjärtan" som en statsminister sa, och nästa statsministers "mitt Europa bygger inga murar" till att vi nu ska göra livet jäkligt för flyktingar. Jag tycker inte heller att vi skött integrationen på ett perfekt sätt, långt ifrån. Men nu öppnade vi upp vårt land under en kristid och sen vänder vi dem ryggen. Människor vi investerat väldigt mycket i, inte minst i utbildningar och sen får de inte var kvar när vi egentligen behöver dem.
Jag tror att vi i framtiden också kommer att titta tillbaka på den här tiden och fråga oss, hur kunde vi göra såhär? Hur kunde vi bete oss så här skamligt? Det är en förfärlig mängd människor som har fått fortsätta sin flykt. Först har de kommit hit som flyktingar sen får de fly igen, vidare inom EU. Och makthavarna tittar bort. Det är en tyst exodus på något vis.